ESF-oproep WIJ3

Op 1 mei 2017 lanceerde ESF Vlaanderen, in samenwerking met VDAB en Sport Vlaanderen, de ESF-oproep “Werkinleving voor Jongeren (WIJ3)”. Verspreid over heel Vlaanderen zullen 14 partnerschappen de jeugdwerkloosheid bestrijden door begeleidingen op maat aan te bieden aan laaggeschoolde jongeren tussen 18 en 25 jaar.
VDAB engageert zich om 3.522 jongeren door te verwijzen naar de 14 ESF-projecten.

De projecten worden gefinancierd door ESF (40% of 4,8 miljoen euro) en de reguliere middelen van de Vlaamse minister van Werk en Sport Philippe Muyters (60% of 7,2 miljoen euro).

 

 

Uit onderzoek van de VUB is gebleken dat sport een belangrijke rol kan spelen in het versterken van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Naast het aanbieden van een oriëntering, individuele begeleiding en werkplekleren, staat ook sport centraal in de begeleidingen die de 14 projecten uitvoeren. Het doel van de (sport)begeleidingen is dat jongeren arbeidsattitudes verwerven en werkervaring opdoen om een duurzame tewerkstelling te starten of een kwalificatie te behalen. Een kleine greep uit de projecten die van start zijn gegaan:

City Coach, El Circo D’ell Fuego en Arktos

Zo biedt het Antwerps partnerschap een City Coach Traject Buurtsport aan waarbij jongeren als vrijwilliger aan de slag kunnen gaan bij Buurtsportactiviteiten. Jongeren kunnen ook terecht bij de workshops van Ell Circo D’ell Fuego waarin intrinsieke motivatie, talentontwikkeling, creativiteit en samenwerking centraal staan. Bij partner Arktos kunnen jongeren terecht voor een trainingsatelier rond weerbaarheid waarbij jongeren via fysieke oefeningen zowel mentale als sociale vaardigheden ontwikkelen. De jongeren leren op een begripvolle, assertieve en respectvolle manier omgaan met zichzelf, elkaar en conflictsituaties.

SBS, City Pirates en Antwerp Boxing Acadamy

SBS biedt samen met partner City Pirates jongeren een stage aan waarbij sport als middel wordt ingezet om te werken aan arbeidsgerichte competenties en attitudes. Gedurende één maand krijgen jongeren in groep een aanbod van recreatief voetbal (basistraining, senseball, oefenwedstrijden), workshops urban music/rap/hiphop en dansworkshops. Via de samenwerking met de Antwerp Boxing Academy krijgen jongeren de kans alles van zich af te boxen.

RiseSmart en Club Brugge

RiseSmart biedt jongeren een dag als topsporter aan bij Club-Brugge waar de jongeren onder meer voedingsadvies, training en een rondleiding doorheen het stadion krijgen. RiseSmart organiseert samen met Kijkuit ook outdoor activiteiten zoals highland games, muurklimmen en indianenkano.

Vokans en Tia Hellebaut

Vokans neemt tijdens de oriëntatie van elke jongere een fitheidstest af om de conditie van de jongeren in kaart te brengen. Tia Hellebaut engageert zich om inspirerende workshops aan te bieden in het kader van competentieversterking en motivatie.

BLM en professionele sportcoaches

BLM ontwikkelde samen met professionele sportcoaches een sterk geïntegreerd en gedifferentieerd sportaanbod en biedt jongeren vier verschillende sporten aan: diepzeeduiken, volleybal, dans en geo-caching.

 

De overige projecten kan u terugvinden op onze projectenkaart

Contactpersonen: 

perceel contactpersoon e-mail
Antwerpen Frouwe Declercq Frouwe.Declercq@emino.be
Streekbeleid voor de regio rand rond Antwerpen Els Verstraeten Els@skillbuilders.be
Streekplatform Kempen Els Verstraeten bieb@webwerkt.be
Versterkt Streekbeleid Rivierenland Bie Bijnens bieb@webwerkt.be
Taskforce Spitsregio Leuven An Louwies an.louwies@blmgenk.be
Themawerkgroep Werk & Economie – Halle Vilvoorde

Eva Goedseels

eva.goedseels@vokans.be
RESOC Noord-West-Vlaanderen Veerle Dehouck veerle.dehouck@risesmart-employability.be
Samenwerkingsverband Versterkt Socio-economisch Streekbeleid Midwest Justien Jonckheere J.Jonckheere@mentorvzw.be
Projectvoorstel Zuid West-Vlaanderen - Versterkt Streekbeleid Justien Jonckheere J.Jonckheere@mentorvzw.be
Samenwerkingsverband Streekbeleid regio Westhoek Eline Descamps eline.descamps@ieper.be
Versterkt Streekbeleid 'Regionetwerk Gent Els Verstraeten Els@skillbuilders.be
Naar een versterkt streekbeleid in de regio Waas & Dender Els Verstraeten Els@skillbuilders.be
Samenwerkingsverband Streekbeleid Zuid-Oost-Vlaanderen Justien Jonckheere J.Jonckheere@mentorvzw.be
LIRES - Limburg An Louwies an.louwies@blmgenk.be

 

Contactpersoon: 

Anneleen Dewitte
T:
02/552 83 19

Bijlagen: